De FBI heeft een bevelschrift gekregen om onderzoek te doen naar nieuw opgedoken e-mails die op Clintons privéserver stonden, melden Amerikaanse media.

Met het bevelschrift krijgt de FBI toestemming om Clintons mails te onderzoeken, om zo te kijken of die relevant zijn voor het onderzoek naar de privéserver die Clinton gebruikte in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken, van 2009 tot 2013.

De FBI was niet bereikbaar voor commentaar over de status van het onderzoek, meldt Reuters.

Ondertussen heeft het campagneteam van Hillary Clinton de tegenaanval op de FBI geopend.

Vrijdag werd bekend dat de FBI nieuwe mails had gevonden, op de computer van voormalig parlementariër Anthony Weiner. Het e-mailverkeer zou gaan tussen de ex-vrouw van Weiner, Huma Abedin, en de privémailserver van Clinton. Het campagneteam van Clinton reageerde fel op het besluit van FBI-baas James Comey om dat nieuws op deze manier openbaar te maken.

Clintons campagnemanager, Robby Mook, zei zondag op Fox News dat hij "erg verrast" was door de brief van Comey, waarin hij het Amerikaanse Congres informeerde over de nieuwe e-mails. Mook zegt de brief "erg vreemd" te vinden, omdat het onderzoek op dat moment nog liep.

"Comey heeft een brief verstuurd met drie paragrafen. Er wordt niets gezegd over Huma Abedin. Er wordt niets gezegd over van wie die mails afkomstig zijn en waar ze naar toe gingen, er wordt alleen gemeld dat hij informatie heeft die van belang is, maar we weten niet eens wat het is", aldus Mook.

Anderen stellen dat de aankondiging in strijd is met de richtlijnen van het Ministerie van Justitie omtrent het informeren van de bevolking over lopende onderzoeken.

De voorzitter van de Clinton-campagne, John Podesta, zei op CNN bezorgd te zijn dat Comey de presidentiële verkiezingen beïnvloedt, zonder voldoende informatie te geven over het onderzoek.

"Om dit zo middenin de campagne te gooien, 11 dagen voor de verkiezingen, is ongepast", zei Podesta. "Hij had op zijn minst even kunnen kijken naar wat er in de mails staat, voordat hij dit deed, zo dicht op de verkiezingsdag."

In strijd met de wet

Volgens Harry Reid, de leider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat, zijn de daden van Comey zelfs in strijd met de wet.

"Jouw acties van de afgelopen maanden tonen een verontrustende dubbele standaard bij het omgaan met gevoelige informatie", schrijft Reid, die stelt dat Comey een duidelijke voorkeur heeft voor één van de partijen.

Reid deed daar nog een stapje bovenop, door te zeggen dat de FBI-baas informatie over Trumps vermeende banden met Rusland achterhoudt.

"In mijn correspondentie met jou en andere topambtenaren bij de nationale veiligheidsdiensten, is het duidelijk dat je explosief materiaal over nauwe banden tussen Trump, zijn topadviseurs en de Russische overheid in je bezit hebt."

Hij vervolgt:

"Het land heeft recht op deze informatie. Ik riep je een aantal maanden geleden al op om deze informatie openbaar te maken. De Amerikaanse belangen komen er niet mee in gevaar. En toch houd je deze kritieke informatie achter."

"Daar tegenover staat dat wanneer je over maar de geringste insinuaties over Clinton beschikt, je die wel direct publiceert op de meest negatieve manier mogelijk."

Net als andere prominenten uit de Democratische partij, stelt Reid dat de nieuwe informatie van de FBI mogelijk kopieën zijn van materiaal dat al in handen van de FBI was.

FBI-baas Comey stond het grootste deel van zijn leven geregistreerd als Republikein. In juli zei hij dat zijn lidmaatschap inmiddels is beëindigd.

Reid, die niet herkiesbaar is deze verkiezingen, beëindigt zijn brief vrij abrupt:

"Hou alsjeblieft in je achterhoofd dat ik je hiervoor vaak heb gesteund. Toen Republikeinen jouw aanstelling tegen probeerden te houden, heb ik mijn best gedaan om je toch aangesteld te laten worden omdat ik geloofde dat je een ambtenaar met hoogstaande principes was", schrijft Reid.

"Met grote spijt, nu zie ik dat ik het mis had."

Campagnevideo

Het campagneteam van Clinton publiceerde zondag al een video waarin zij het punt proberen te maken dat de brief van Comey over te weinig feiten beschikt en te veel insinueert. "Hoe meer informatie naar buiten wordt gebracht, des te meer duidelijk wordt, dat hier wordt overdreven. En des te meer zorgen het wekt over de daden van Comey", aldus woordvoerder Brain Fallon.

Later in de video zegt hij: "Republikeinen proberen Clintons e-mails al sinds het begin van de campagne al tegen haar te gebruiken."